Wednesday, April 20, 2011

:: kalaulah dia masih ada ::

DONE :
Biokimia Metabolisme ---> 11 April 2011
Anatomi Sistemik ---> 12 April 2011
Fisiologi Kesihatan II ---> 14 April 2011
Practical Lab Exam Anatomi ---> 18 April 2011
Kemahiran Psikologi ---> 19 April 2011

NOT DONE YET :
Academic communication I ---> 21 April 2011
Tamadun Islam Dan Tamadun Asia ---> 25 April 2011
Practical Lab Exam Metabolism Biochemistry ---> 28 April


5 sudah, 3 lagi. pening. sedih. letih. semuanya ada. aku sememangnya memerlukan seseorang utk kuatkan semangat aku. susah rupanya hidup ni . I thought it will be fine after years. Aku lemah. Lemah tanpa seorang yg bergelar ibu. Luaran nampak gila2. Dalam? Allah sahaja yang tahu.

Kalaulah dia masih ada..




Cuba untuk kutip semangat di merata-rata. Thanks sangat2 kepada yang selalu berada di sekeliling aku, faham diri aku dan menjadi penguat semangat aku. Aku tak nak susahkan 'big boss' aku kat rumah tu yang sememangnya sudah ada cukup banyak masalah. Kak Linda pun. 
Kalaulah dia masih ada..


Biarlah aku dengan dunia aku.  Biar aku sendiri yang hadapi semuanya. I have to be strong. I have to be able to manage myself. Aku tak nak jadi anak bongsu yang manja dan suka bergantung pada orang lain. 

Next sem will be my 2nd year in KTSN. Cepat sangat masa. kalaulah mak still ada. Mesti dia gembira. Dia sendiri tak nak susahkan aku. Katanya, "adik, belaja rajin2, lepas tu sekurang2nya jadi cikgu/pensyarah tau. Kerja yg senang la jugak dari yang lain. Mak tak nak adik susah2 belajar ."
[Mak x nak aku susahkan diri, dia nak aku lakukan perkara yang senang dan terbaik untuk my future] 
Kalaulah dia masih ada..            


                                                      ................................................................................................

Aku cakna ayat itu. Mendalam sekali. Seribu erti. 
Aku dapat tawaran untuk ke IPGM. Tapi aku tolak. Mengapa?
Sebab menjadi seorang doc adalah cita2 aku. 

Sambung di tahap Matrikulasi. Tanpa beliau lagi. Sekali lagi, kehadiran bapak,kakak2 dan orang sekeliling, aku berjaya utk teruskan hidup.
Walaupun ada kalanya, aku tumpas dengan air mata.:"(
Kalaulah dia masih ada..






Kolej Matrikulasi Pulau Pinang- H5P2
Sewaktu di matric jugalah, aku dapat kehidupan baru. 
Kehidupan dari keluarga kedua aku.
SANTUN YaPEIM. Tiada kata2 yg dapat aku ungkapkan utk menunjukkan apa nilai keluarga SANTUN pada aku.
Alhamdullilah, bapak langsung tidak ragu2 melepaskan aku untuk berada dalam keluarga SANTUN. Lebih2 lagi, aku bakal menghabiskan masa cuti sem bersama mereka. 

Seorang diri di tempat orang. Dari Penang ke KL. Inilah masa utk berdikari. Susah sebenarnya bagi seorang ayah utk melepaskan anak perempuannya jauh dari jagaannya. Tapi, dia percaya pada aku. Dia percaya pada SANTUN. Terima Kasih bapak..


 21/4/2011. 3.47 am.
Layan Merlin sebelum tido.
Senyum, tak perlu kata apa-apa.






2 comments:

laila latif said...

husna. be strong dear. semua orang ada masalah yang hanya dia sorang je faham. akk tau husna kuatkan. dont let anything make u down. =)

ucena said...

sedang coba.
tima kaseh akak :')