Tuesday, September 14, 2010

ais ketul oh ais ketul----

Adoiiii---aku suka giler kunyah ais ketul--tiap2 hari aku msti mngunyah----ak da try av0id--haha--tapi stil x bole--godaan kowt--haha--bapak ngan akak aku da x larat nak sorok ais ketul dah--haha--pndai je aku carik--adoi--aku balik U pon msti aku kunyah jugak----beli teh ais yg mmg feberet ak n then kunyah ais batu yg tinggal-semua org cakap aku kunyah ais ketul macam kunyah kerepek--smua org ckap kunyah ais ketul ni x baek..tp actually bnyak kebaikannya mngunyah ais ketul----aku da listkan kbaiikan2  ais--- =)

                                              
  • Zat di dalam ais tidak akan mampu dihasilkan oleh mana-mana saintis mahupun manusia---wow----namun harus diingat yg zat tu Allah yg cipta---=D
  • Membiasakan diri mengunyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran dan kepantasan pergerakan---(^__^)
  • Air Sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia yang sukar tidur agar dapat kembali tidur seperti biasa.---haha--aku sesuai sgt minum air sejuk mmndangkan aku yg suka tid0 lmbat n kadg2 je tid0 ni--=p
  •   Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa
    yang keterlaluan----kalau rasa pnyakit lupa 0 nyanyuk tu dtg,,cepat2la kunyah ais ketul ye--haha
  • Benarkan anak anda mengunyah ais kerana ini akan menguatkan giginya dan benarkan anak anda memakan ais krim secara perlahan-lahan danberterusan sehingga batuknya hilang dalam masa beberapa jam kerana mengambil ubat batuk biasanya akan mengambil masa satu minggu untuk melegakan batuk secara total----rupa2nya ais tu elok tuk batuk----bukan penyebab kpd batuk--;D
  • Ais amat diperlukan oleh mana-mana atlit sukan dalam kecederaan----=D
  •  Air sejuk atau ais kini dijadikan bahan perencat kepada kecederaan
    yang akut seperti demam panas yang biasanya dihidapi oleh bayi yang mempunyai potensi menghidapi sawan.---sawan tu boleh mmbawa kpd maut ye--hati2--;D
  • Air sejuk adalah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang yang telah patah dengan syarat ia dibalut dengan kain hitam.*ekk--nape kain hitam?merah ke,,biru ke x boleh ek?musykil aku...
  • Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti oleh pesakit yang
    mengalami gangguan jin atau dikuasai oleh unsur-unsur spiritual yang
    jahat...klau macam tu orang yang kena histeria eloklah dimandikan dengan ais batu ..hihihi
    blogger-emoticon.blogspot.com
  • Air sejuk adalah kuasa penyerap yang amat sesuai dijadikan sistem penghantaran tenaga yang paling cekap sehingga ke dasar sel yang jauh dan menyeluruh.-------
  • Actually ad lagi kebaikannya,,tapi aku rasa yg dilistkan ni da cukop utk mmbuktikan yg ais ketul ni x de la mmberikan keburukan yg melampau2 sgt--=D
********Petikan dari Majalah An-Nur - Dr.Nohissam Mustafa 
 *******kredit to mawarberduri09.blogspot.com

bila baca petikan ni,,,,terus ak rasa macam nak gigit semua ais ketul yg ada dlm peti ais---haha---tapi aku stil tngiang2 arwah mak aku pesan supaya jgn diikutkan hati n ketagih sangat pada ais ketul---teringat jugak ad kawan aku cakap yg kalo wktu pregnant nanti kal0 asyik kunyah ais ketul nant keseluruhan gigi akan tertanggal waktu bersalin---  0oopppss---adoiiiii---still confuse sama ada tuk trus gigit 0r stop ---tngiang2 suara arwah--itu yg buat aku tsentap setiap kali aku mngunyah-----nnt ak buat solat istikharah---=D ---haha--kalo aku free nnt,,,akan dilistkan pulak keburukannya pulak---chiaowww---salam

2 comments:

nur iema said...

http://nuriema-daprincess.blogspot.com/2010/09/keli-smbal-pedas.html

watie said...

emm... nice entry ye.. suka bc pasi ais ketol. aka pun suka kunyah ais ketol tu tp waktu bersalin x pulak gigi yg tertanggal.sampai skrg gigi akak masih elok. walaupun usia dah awal 30-an gigi akak x lg berlubang. x ada ruang pun gigi yg dicabut. walaupun ramai yg kata ais bila kita selalu kunyah gigi akan reput tp akak x pun. cuma skrg kurang nk kunyah sbb takut anak ikut tabiat tu...